• English
  • Ελληνικά

Η σπουδαιότητα της προετοιμασίας

Η αρχή, ως γνωστόν, είναι το ήμισυ του παντός. Έτσι και στο μαγείρεμα, το στάδιο της προετοιμασίας είναι εκείνο οποίο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να μην αφήσουμε να αναπτυχθούν και εξαπλωθούν διάφοροι βλαβεροί μικροοργανισμοί  που ευθύνονται για τροφικές δηλητηριάσεις. 

Τα βασικά σημεία που πρέπει να θυμάστε είναι τέσσερα:

Πλένετε τα χέρια σας

• Πλένετε τα χέρια σας προσεκτικά με ζεστό νερό και σαπούνι:

• Πριν την προετοιμασία του φαγητού.

• Αν έρθετε σε επαφή με ωμό κρέας συμπεριλαμβανομένων πουλερικών και ψαριών.

• Μετά την χρήση κάδου απορριμμάτων.

• Μετά την τουαλέτα.

• Μετά το άγγιγμα κατοικίδιων ζώων.

• Το πλύσιμο θα πρέπει να διαρκεί 20 δευτερόλεπτα τουλάχιστον, ενώ ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνετε ανάμεσα στα δάχτυλα και κάτω από τα νύχια.

• Στεγνώστε καλά τα χέρια μετά το πλύσιμο σκουπίζοντας με καθαρές πετσέτες ή χαρτί κουζίνας μιας χρήσης για να μην μεταφέρετε μικρόβια.

Καθαρίστε τις Επιφάνειες

•Πριν το μαγείρεμα καθαρίστε καλά όλες τις επιφάνειες που πρόκειται να έρθουν σε επαφή με τρόφιμα: πλάκες κοπής, πάγκους εργασίας, μαχαιροπίρουνα κ.τ.λ.

•Απαιτείται σχολαστικό πλύσιμο του χώρου προπαρασκευής φαγητού, με άφθονο ζεστό νερό και σαπούνι, ιδιαίτερα εάν έχουν έρθει σε επαφή με ωμό κρέας, πουλερικό, αυγά ή θαλασσινά. 

Διαχωρίστε τα τρόφιμα

•Μην αφήνετε ποτέ το ωμό κρέας, πουλερικό ή ψάρι να έρθει σε επαφή με τα υπόλοιπα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα τα οποία δεν πρόκειται να μαγειρευτούν (σαλάτες, ψωμί, φρούτα κ.τ.λ.). 

•Πλύνετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά με άφθονο, τρεχούμενο κρύο νερό πριν τα κόψετε και τα σερβίρετε. 

•Χρησιμοποιήστε πάντα διαφορετική επιφάνεια κοπής για τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση και διαφορετική για ωμό κρέας ή ψάρι  εκτός κι αν την έχετε πλύνει πολύ προσεκτικά προηγουμένως.

•Πλένετε πάντα πολύ καλά τα χέρια σας μετά των χειρισμό ωμών τροφίμων και πριν αγγίξετε οτιδήποτε άλλο.

Ελέγξτε τις ετικέτες

Πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα ελέγξτε τις οδηγίες στις ετικέτες ή στις συσκευασίες των προϊόντων που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Βεβαιωθείτε ότι: 

•Έχουν τηρηθεί οι αναγκαίες συνθήκες φύλαξης .

• Δεν έχει περάσει η συνιστώμενη ημερομηνία λήξης (ή «ΑΝΑΛΩΣΗ ΜΕΧΡΙ»)

• Το προϊόν δεν έχει την οποιαδήποτε μορφή αλλοίωσης στην συσκευασία του όπως χτυπήματα, ανοίγματα, τρύπες.