• English
  • Ελληνικά

Μετά από το γεύμα, ώρα για καθαριότητα

Μετά την ευχάριστη εμπειρία του μαγειρέματος, έρχεται πάντα η ώρα του καθαρίσματος, το οποίο δεν πρέπει να παραμελείτε εάν θέλετε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. 

Επιφάνειες εργασίας, εργαλεία μαγειρικής και σκεύη

•Όπως και κατά την προετοιμασία, έτσι και μετά τη χρήση, πλένετε προσεκτικά ό,τι ήρθε σε επαφή με τρόφιμα. 

•Ιδιαίτερα για σκεύη, επιφάνειες εργασίας και άλλα εργαλεία μαγειρικής  που ήρθαν σε επαφή με ωμό κρέας, πουλερικό ή ψάρι, απαιτείται σχολαστικό πλύσιμο με σαπούνι και καυτό νερό.

•Το πλυντήριο πιάτων είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος καθαρίσματος, καθώς οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες πλυσίματος σκοτώνουν τα μικρόβια.

•Ιδανικά πάντως καλό είναι να διατηρείτε διαφορετική πλάκα κοπής για ωμό κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι και διαφορετική για έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα (ψωμί, τυρί, φρούτα, λαχανικά κ.λπ.).

Σφουγγαράκια και Πανάκια

•Καλό είναι να θυμάστε ότι και τα αξεσουάρ πλυσίματος (σφουγγάρια, πανάκια κτλ) μπορεί να αποτελέσουν εστία συγκέντρωσης  βακτηριδίων, γι’ αυτό πρέπει να τα στεγνώνουμε καλά και να τα αλλάζουμε τακτικά. Επίσης μπορείτε να τα απολυμαίνετε βάζοντάς τα νωπά στο φούρνο μικροκυμάτων για 15-30’’ ή βράζοντάς τα για 10 λεπτά.

•Κι εδώ καλή ιδέα είναι η χρήση διαφορετικών σφουγγαριών ή πανιών για κάθε σκοπό χρήσης (φούρνο, τραπέζι κουζίνας, πάγκο κ.λπ.).

•Η χρήση χαρτιού κουζίνας για το στέγνωμα  επιφανειών και σκευών είναι μια καλή λύση δεδομένου ότι είναι μιας χρήσης και έτσι δεν επιτρέπει την ανάπτυξη βακτηριδίων. 

Φούρνος και Ψυγείο

•Για να αποφύγετε τη χρήση σκληρών χημικών, προσπαθήστε να καθαρίζετε τον φούρνο όσο είναι ακόμη ζεστός και οι λεκέδες μαλακοί. Χρησιμοποιείτε πανί, υγρό σαπούνι και νερό. Το ξύδι και το αλάτι αποτελούν πολύ καλά φυσικά καθαριστικά. 

•Για το ψυγείο οι απαιτήσεις είναι μάλλον λιγότερες, καθώς ένα ελαφρύ καθάρισμα με απολυμασμένο πανάκι, χλιαρό νερό και ξύδι συνήθως αρκεί. Εάν οι λεκέδες επιμένουν, χρησιμοποιήστε και σαπούνι αρκεί να ξεβγάλετε καλά και να στεγνώσετε προσεκτικά. Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στο χερούλι του ψυγείου καθώς έρχεται σε επαφή με τα χέρια μας πολλές φορές τη μέρα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Αντιβακτηριδιακό Υγρό SANITAS για την απομάκρυνση μικροοργανισμών. Επίσης, για να την αποφυγή ανάπτυξης δυσάρεστων οσμών στο εσωτερικό του ψυγείου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το ειδικό Αποσμητικό Ψυγείου, προϊόν 100% φυσικό και ασφαλές. 

Προσωπική Υγιείνή

•Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία όπως και κατά την προετοιμασία