• English
  • Ελληνικά

Τώρα μαγειρεύουμε!

Μεγάλο μέρος των τροφικών δηλητηριάσεων οφείλεται στο ότι το φαγητό δεν έχει μαγειρευτεί σωστά. Η υψηλή θερμοκρασία που αναπτύσσεται κατά το μαγείρεμα είναι ο πιο ισχυρός σας σύμμαχος στην εξόντωση των βλαβερών βακτηριδίων. Αξιοποιήστε τον λοιπόν όπως πρέπει.

Βεβαιωθείτε ότι το φαγητό είναι αρκετά ζεστό παντού

• Μαγειρέψτε στη σωστή θερμοκρασία, και ελέγξτε τακτικά το φαγητό σε διάφορα σημεία, ώστε να βεβαιωθείτε ότι είναι καλά ψημένο σε όλο το μήκος και πλάτος και μέχρι το κέντρο του. Έχετε υπόψη σας ότι οι ειδικές σακούλες ψησίματος βοηθούν στο ομοιόμορφο και βαθύ ψήσιμο. 

• Η συνιστώμενη θερμοκρασία στο κέντρο του φαγητού είναι περίπου 70°C για τουλάχιστον 2 λεπτά. Ένα ειδικό για αυτή τη χρήση θερμόμετρο, καθαρό & απολυμασμένο, μπορεί να μας βοηθήσει να μετρήσουμε με ακρίβεια τη θερμοκρασία. 

Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε τα παρακάτω σημεία ελέγχου ψησίματος:

• Να αναδύεται καυτός ατμός από το φαγητό

• Στο ψάρι, η σάρκα πρέπει να αποσπάται εύκολα από το κόκκαλό του. 

• Στο αυγό, ο κρόκος πρέπει να είναι συμπαγής και το ασπράδι αδιαφανές. 

• Στο κρέας, οι χυμοί πρέπει να είναι διαφανείς και όχι ροζ.

• Στο βοδινό και στο κρέας πουλερικών το εσωτερικό πρέπει να είναι λευκό και όχι κόκκινο ή ροζ.

Ζέσταμα φαγητού

• Όταν ξαναζεσταίνετε φαγητό βεβαιωθείτε ότι έχει ζεσταθεί καλά, πλήρως και παντού και ότι δεν είναι απλά χλιαρό. 

• Μην ξαναζεσταίνετε ποτέ φαγητό πάνω από 1 φορά.

Ενδεικτικός πίνακας θερμοκρασιών για ασφαλές ψήσιμο, ανάλογα με την κατηγορία τροφίμου.