• English
  • Ελληνικά

ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πεταμένα τρόφιμα σημαίνει πεταμένα λεφτά. Σας δίνουμε μερικές απλές λύσεις σε καθημερινά προβλήματα για μην πάει τίποτα χαμένο.

Πρόβλημα: Μερικά λαχανικά, όπως το μαρούλι, ή τα φρέσκα κρεμμυδάκια,  είναι αρκετά ευαίσθητα και μαραίνονται γρηγορότερα απ΄ ότι μπορώ να τα καταναλώσω

Λύση: Μπορείτε να επιμηκύνετε τον χρόνο ζωής τους εάν τα πλύνετε, τα στεγνώσετε και τα φυλάξετε σκεπασμένα με χαρτί κουζίνας μέσα σε Πλαστικό Σκεύος SANITAS ή σε Σακούλα SANITAS με Αεροστεγές Κλείσιμο Zip. Το χαρτί απορροφά την υγρασία, ενώ το δοχείο ή σακούλα προστατεύει  κατά του στεγνώματος. Επίσης το λάχανο συντηρείται καλύτερα εάν το αλείψετε με χυμό λεμονιού και το τυλίξετε καλά με Διάφανη Μεμβράνη SANITAS.

Πρόβλημα: Πολλά φρέσκα μυρωδικά όπως ο άνηθος και ο μαϊντανός πωλούνται σε μεγάλη ποσότητα και σπάνια καταφέρνω να τη χρησιμοποιήσω ολόκληρη πριν χαλάσει.

Λύση: Διατηρήστε τα φρέσκα για 2 εβδομάδες τουλάχιστον τοποθετώντας τα στο ψυγείο μέσα σε ένα ποτήρι νερό. Μια άλλη λύση σε περίπτωση που δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσετε εντός 2 εβδομάδων, είναι να τα πλύνετε και να τα φυλάξετε μέσα σε Πλαστικές Σακούλες ή Πλαστικά Σκεύη SANITAS στην κατάψυξη. Γράψτε την ημερομηνία φύλαξης και διατηρήστε τα μέχρι και 1 χρόνο βγάζοντας την ποσότητα που επιθυμείτε κάθε φορά και ρίχνοντας τη κατευθείαν στο φαγητό.

Πρόβλημα: Τι μπορώ να κάνω για να κρατήσω το τυρί φρέσκο για περισσότερο καιρό;

Λύση:Η φέτα διατηρείται περισσότερο εάν μετά το άνοιγμα την τοποθετήσετε στο ψυγείο μέσα σε Πλαστικά Σκεύη SANITAS με άλμη. Άλμη μπορείτε να φτιάξετε θερμαίνοντας στους 90οC 1 λίτρο νερό με 70γρ. αλάτι για 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια κρυώνουμε το διάλυμα στο ψυγείο μέχρι να φτάσει στους 4οC, οπότε και είναι έτοιμο για χρήση. 

Τα σκληρά τυριά φυλάξτε τα στο ψυγείο καλά τυλιγμένα με Διάφανη Μεμβράνη SANITAS ή εναλλακτικά σε καλά κλεισμένα Πλαστικά Σκεύη SANITAS με ένα «κυβάκι» ζάχαρης για να απορροφά την υγρασία. Για ακόμη πιο μακρόχρονη φύλαξη, μπορούμε να τα καταψύξουμε αφού πρώτα τα κόψουμε σε μικρά κομμάτια και τα κλείσουμε σε Σακούλες SANITAS με Αεροστεγές Κλείσιμο Zip.

Πρόβλημα: Μου έχουν περισσέψει μικρές ποσότητες από διάφορα λαχανικά (πράσα, κολοκύθι, μανιτάρια, κρεμμύδια) και δεν θέλω να τα πετάξω. Τι να κάνω για να μη μου χαλάσουν;

Λύση:Η πιο νόστιμη και υγιεινή λύση είναι να τα ψιλοκόψετε, να τα βράσετε σε ζωμό και να κάνετε μια γρήγορη και λαχταριστή χορτόσουπα. Εναλλακτικά, βάλτε τα πλυμένα σε Αεροστεγείς Πλαστικές Σακούλες SANITAS ή Πλαστικά Σκεύη SANITAS και καταψύξτε τα. Γράψτε την ημερομηνία κατάψυξης και χρησιμοποιήστε τα μέσα σε διάστημα 12 μηνών.Τέλος, μπορείτε να τα αποξηράνετε. Η διαδικασία αποξήρανσης στο φούρνο είναι η εξής: προθερμάνετε σε χαμηλή θερμοκρασία 60°C, κατόπιν τοποθετείτε τους δίσκους με τα υλικά σας, αφήνοντας απόσταση ανάμεσα τους. Αλλάζετε την θέση των δίσκων από πάνω προς τα κάτω και από έξω προς τα μέσα κάθε μισή ώρα. Κλείστε τη θερμότητα όταν η ξήρανση είναι σχεδόν πλήρης και ανοίξτε την πόρτα του φούρνου τελείως για μια ακόμη ώρα. Αφού κρυώσουν, συσκευάστε τα αποξηραμένα τρόφιμα σε Πλαστικά Σκεύη SANITAS αφού πρώτα τα τοποθετήσετε σε Πλαστική Σακούλα Τροφίμων SANITAS . Φυλάξτε τα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος χωρίς υγρασία. Τα σωστά αποξηραμένα τρόφιμα διατηρούνται καλά για 6 έως 12 μήνες.

Πρόβλημα: Πώς μπορώ να αξιοποιήσω μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων εποχής ώστε να εκμεταλλευτώ την καλύτερη τιμή αλλά και την γεύση;

Λύση: Πολτοποιήστε στο μπλέντερ τα φρούτα όταν είναι στην εποχή τους, προσθέστε 200γρ. ζάχαρη ανά κιλό και φυλάξτε το μίγμα στην κατάψυξη στις ειδικές Σακούλες SANITAS με Κλείσιμο Zip. Έτσι θα έχετε μια υπέροχη και γρήγορη λύση για γλυκά, παγωτά και μαρμελάδες ολόκληρο το χρόνο!

Πρόβλημα: Το καλοκαίρι, και ιδιαίτερα τον Αύγουστο, οι τομάτες είναι φθηνότερες και με συμφέρει να πάρω μεγαλύτερες ποσότητες. Πώς μπορώ να τις αξιοποιήσω;

Λύση:Φτιάξτε πολτό φρέσκιας τομάτας βάζοντας στο μπλέντερ τις πιο ώριμες τομάτες. Χωρίστε το χυμό σε μερίδες μέσα σε Πλαστικές Σακούλες ή Πλαστικά Σκεύη SANITAS και συντηρήστε τον για όλο το χρόνο στην κατάψυξη. Όταν τον χρειαστείτε για μαγείρεμα βγάλτε την ποσότητα που θέλετε εκτός κατάψυξης και περιμένετε μέχρι να ξεκολλήσει ο πολτός από τα τοιχώματα τις σακουλίτσας ή του σκεύους και είναι έτοιμος για χρήση.